Hypoglykémia je podľa lekárskej definície stav, keď hladina cukru v krvi klesne pod 70 g/dl. Preto sa často nazýva „hypoglykémia“. Tento jav je najčastejšie diagnostikovaný u ľudí trpiacich cukrovkou alebo zápasiacich s endokrinnými ochoreniami. Treba poznamenať, že hypoglykémia je pre zdravie veľmi nebezpečná. V extrémnych prípadoch môže viesť až k smrti!
Hypoglykémia a jej príčiny.
Cukor (v jednoduchej forme – glukóza) je dôležitou živinou pre ľudský organizmus. Mozog ho spotrebuje veľa (až 150 gramov denne). Hypoglykémia je výsledkom prudkého poklesu jeho množstva v krvi. Dôvody tohto javu môžu byť rôzne. Medzi najčastejšie patria:
- Cukrovka;
- Endokrinné ochorenia;
- Predávkovanie inzulínom;
- Podvýživa;
- Vedľajšie účinky niektorých liekov;
- Rakovinové ochorenia;
- Ochorenie obličiek alebo pečene;
- Príliš intenzívna fyzická námaha.
Hypoglykémia je u diabetikov veľmi častá. K tomuto javu môže viesť nedostatočná kontrola nad hladinou cukru a neúčinná injekcia inzulínu. Preto je také dôležité, aby diabetici venovali svojmu ochoreniu veľkú pozornosť. Zostali pod stálou lekárskou starostlivosťou, dodržiavali vhodnú diétu a používali kvalitné ihly BD Micro-Fine PLUS 5 mm alebo BD Micro-Fine PLUS 8 mm.
Aké sú príznaky hypoglykémie?
Vzhľadom na závažnosť symptómov možno hypoglykémiu rozdeliť do troch ďalších stupňov:
1. Mierna hypoglykémia;
2. Stredná hypoglykémia;
3. Ťažká hypoglykémia.
Medzi prvé príznaky (charakteristické pre mierny typ) patrí pocit silného hladu, celková slabosť, nevoľnosť a pocit úzkosti. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať kŕče, poruchu motorickej koordinácie, zrýchlený tep, ospalosť a silné potenie. V extrémnych prípadoch sa môže objaviť dvojité videnie, problémy s dýchaním a srdcom, zvracanie až kóma.
Bez ohľadu na to, aké príznaky sa vyskytujú, hypoglykémia je nebezpečný jav a nemožno ju ignorovať. Nedostatok cukru v tele vedie k rýchlej degradácii tkanív, ktorým chýba dôležitá živina. Obzvlášť zraniteľný je mozog, ktorý ho absorbuje najviac. To je dôvod, prečo hypoglykémia, ak sa ignoruje, môže byť smrteľná!
Hypoglykémia a jej liečba.
Hypoglykémia a jej liečba závisí od závažnosti symptómov. V prípade ľahkých a umiernených typov je potrebné rýchlo skonzumovať ľahko stráviteľné jednoduché cukry. V tomto prípade treba chorému podať sladký nápoj (nie však sladený umelým sladidlom!) alebo vodu s glukózou.
Ďalším krokom by malo byť zjesť jedlo obsahujúce komplexné cukry (ovocie, jogurt, zemiaky). To zvýši hladinu glukózy v krvi na dlhší čas, aby sa do krvného obehu uvoľnila postupne.
Ťažká hypoglykémia si vyžaduje rozhodnejšie opatrenia. Aby telo čo najrýchlejšie absorbovalo dávku cukru, je potrebné podať glukózu intravenózne alebo intramuskulárne – glukagón. To vám umožní zastaviť procesy zodpovedné za degradáciu tkaniva. Potom by ste si mali neustále sledovať hladinu cukru v krvi a (v prípade potreby) ju dopĺňať jedlom, ktoré zjete.
Hypoglykémia a rebound efekt.
Ľudské telo má prirodzené obranné mechanizmy, ktoré zabraňujú vzniku hypoglykémie. Sú založené na nervovom a hormonálnom systéme. Bohužiaľ, mnohé z nich fungujú s oneskorením. Sú prípady, keď si chorý človek doplnil hladinu cukru skôr, ako telo uvoľnilo do krvi príslušnú dávku hormónov. V takýchto situáciách hovoríme o „rebound“ efekte. Ide o premenu príliš nízkej hladiny cukru na príliš vysokú (hyperglykémia), čo je rovnako nebezpečné. Z tohto dôvodu nemožno hypoglykémiu podceňovať. Osoba, ktorá zažila tento jav, by mala starostlivo sledovať hladinu glukózy v krvi najmenej 12 hodín po udalosti. V prípade rušivých údajov reagujte rýchlo.