Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dospelým obmedziť príjem soli na maximálne 5 g soli denne, čiže asi 2 g sodíka.
Draslík je prítomný v čerstvých alebo nízko spracovaných produktoch, čím vyšší je stupeň spracovania produktu, napr. hotové jedlá, mrazená pizza, knedle, ale aj jedlo v pohároch, polievky, ktoré sa majú pripraviť za pár minút, tým väčšia je pravdepodobnosť, že obsahujú prebytok sodíka vďaka svojim vlastnostiam zachovávajúcim a zlepšujúcim chuť jedál. Ľudia s hypertenziou majú dobrú šancu zlepšiť si pohodu a znížiť krvný tlak zavedením stravy bohatej na draslík. Draslík pomáha čistiť telo od prebytočného sodíka, pretože zvyšuje vylučovanie tohto prvku obličkami a prispieva aj k uvoľneniu ciev.
Draslík sa najčastejšie vyskytuje:
- v strukovinách, napríklad fazuli, zemiakoch, sladkých zemiakoch, kapuste, hlávkovom šaláte, špenáte, paradajkách a paradajkových prípravkoch.
- v ovocí, ako je; melóny, vodné melóny, banány, jablká, avokádo, marhule, slivky a ovocné šťavy
- v mliečnych výrobkoch (okrem syrov); v jogurtoch, mlieku a iných nízkotučných výrobkoch.
- v sušenom ovocí ako napr. hrozienka, figy, datle ako aj vo vlašských orechoch, arašidoch a iných orechoch.
- v rybách; tuniak, treska, pstruh, sardinky.
- v červenom a bielom mäse.
- v čerstvom a sušenom korení, napr.
- v čerstvých a sušených hubách.