Späť na Zdravie a starostlivosť

Zdravé tuky a nezdravé tuky.

5 min.
Zdravé tuky a nezdravé tuky.

Odborníci na výživu radi hovoria o zdravých tukoch, pretože sú dôležité a preto sa na ne kladie dôraz. Existuje však aj veľa nezdravých tukov. Niektoré tuky podporujú zdravie a sú klasifikované ako nevyhnutné, pretože ich môžeme získať iba prostredníctvom stravy alebo doplnkov, zatiaľ čo niektoré tuky sú pre naše zdravie škodlivé. Existuje veľa druhov tukov a tu je náš jednoduchý sprievodca zdravými tukmi, po ktorých treba siahnuť, a nezdravými tukmi, ktorým sa vyhnúť. 

Čo sú zdravé tuky?

Mononenasýtený tuk

Mononenasýtené tuky sú pri izbovej teplote tekuté a zdravé, keď sa tepelne neupravujú. Výživné a zdravé potraviny s vysokým obsahom mononenasýtených tukov predstavujú olivy, avokádo, mandle a lieskové orechy. Extra panenské olivové oleje sú vynikajúce oleje najmä pridávané do šalátových dresingov alebo na pokvapkanie jedla a ak ich použijete, uistite sa, že jedlo nie je príliš horúce, pretože teplo môže znížiť nutričné ​​výhody. 

Polynenasýtený tuk

Omega 3 a 6 mastné kyseliny sú „polynenasýtené tuky“ a dostali tento názov vďaka svojej molekulárnej štruktúre. Omega 3 a 6 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre naše zdravie a sú najprospešnejšie, keď nie sú tepelne upravované. Pomer týchto 2 tukov v tele by mal byť 3:1. Priemerný dospelý môže mať hladinu 15:1 alebo dokonca vyššiu, čo vedie k systémovému zápalu v tele.

Omega 3 mastné kyseliny sú životne dôležité pre zdravie nášho mozgu a našu schopnosť sústrediť sa, zdravie srdca, pokožky a kĺbov ako aj počas tehotenstva, dojčenia a menopauzy. 

Omega 3 mastné kyseliny možno nájsť vo vlašských orechoch, chia a ľanových semienkach, mastných rybách, ako je losos a pod. Ryby získavajú omega 3 mastné kyseliny z rias, ktoré jedia v oceánoch a riekach, a práve olej z rias obsahuje biologicky najaktívnejšie omega 3.

Omega 6 pochádza z olejov zo semien, obilnín, sójových bôbov, a tiež púpavy dvojročnej. Ak nejete ryby alebo mäso, mali by ste dbať najmä na príjem Omega 3 mastných kyselín. Väčšina ľudí nekonzumuje dostatok Omega 3 vo svojej strave, a preto je Omega 3 jedným z najčastejšie odporúčaných výživových doplnkov. 

Aké sú výhody tukov?

Tuky sú nevyhnutné pre každú bunku v našom tele. Tuky, ktoré konzumujete, určia pružnosť bunkovej membrány, ktorá následne ovplyvňuje, ako bunky vášho tela medzi sebou komunikujú, ovplyvňujú základné funkcie vrátane toho, ako reagujete na tlak, adrenalín , stres a choroby. DHA v Omega 3 poskytuje bunkovú štruktúru, zatiaľ čo EPA v Omega 3 poskytuje pružnosť membrány a reguluje zápal. 

Mozog.

Náš mozog má najvyšší obsah tuku v našom tele. 60 % mozgu tvorí tuk, a preto sú mastné kyseliny kľúčové pre výkon nášho mozgu a je veľmi dôležité dopĺňať tieto tuky prostredníctvom našej stravy alebo doplnkov.  EPA a DHA sú nevyhnutné pre kogníciu vo všetkých vekových skupinách a požiadavky na EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) sa zvyšujú u tehotných a dojčiacich žien a u starších ľudí. Výskum ukazuje, že doplnkové Omega 3 môžu byť ochranou proti zhoršeniu kognitívnych schopností, keď starneme.

Sústredenie a nálada.

Výskumné štúdie ukazujú, že Omega 3 mastné kyseliny zlepšujú naše zameranie a pozornosť, podporujú zdravú náladu a pamäť a môžu byť dokonca prospešné pre ľudí s ADHD. Niektoré štúdie medzi ľuďmi s poruchami nálady alebo ľuďmi, ktorí pravidelne pociťujú nízku náladu, ukazujú, že nízke hladiny omega 3 mastných kyselín k tomu prispievajú a že suplementácia omega 3 môže tieto príznaky zlepšiť.

Ako získame dostatok Omega 3 tukov?

Získanie priameho zdroja EPA a DHA je vhodnejšie, pretože telo ich môže použiť priamo bez toho, aby ich muselo premieňať. Nevegetariáni radi prijímajú Omega 3 z rýb, avšak Omega 3 z rýb má viacero nevýhod. Okrem devastácie, ktorú priemyselný rybolov spôsobil na našich moriach a morských ekosystémoch, sú ryby čoraz viac znečistené ťažkými kovmi a  plastovými znečisťujúcimi látkami. 

Existuje veľa vegánskych zdrojov Omega 3 a obrovské pozitíva suplementácie olejom z rias poskytujúcim Omega 3. Olej z rias je jediný Omega 3 rastlinného pôvodu, ktorý je už vo svojej DHA a EPA forme. Stručne povedané, olej z rias poskytuje všetky výhody Omega 3 mastných kyselín rýb a ešte viac, a to bez lovenia rýb alebo devastácie životného prostredia.

Čo sú to nezdravé tuky?

Polynenasýtené tuky pri zahrievaní oxidujú, čo môže viesť k poškodeniu buniek. Priemyselne vyrábané kuchynské oleje sú vysoko spracované pomocou rozpúšťadiel, aby boli prijateľné vo farbe, chuti a textúre. Rastlinné oleje patria do tejto kategórie, zatiaľ čo palmový olej je bežnou nepríjemnou prísadou v mnohých doplnkoch. 

Trans a hydrogenované tuky.

„ Hydrogenované tuky “ a „ trans-tuky “ sú rastlinné oleje, ktoré sa spracovávajú, pričom sa do nich pridáva vodík, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a potraviny, v ktorých sa používajú.  Sú zlou správou pre zdravie, pretože zvyšujú zápal v tele, čo vedie k zvýšeným hladinám oxidovaného LDL cholesterolu a zníženým hladinám HDL cholesterolu.

HDL a LDL sú lipoproteíny, ktoré pôsobia ako nosiče cholesterolu a písmená znamenajú 'High Density Lipoproteins' a 'Low Density Lipoproteins'. Oba sú potrebné na rôzne účely na ceste, ktorú cholesterol robí okolo tela. 

Aké potraviny obsahujú nezdravé tuky?

Trans a hydrogenované tuky sa bežne nachádzajú v ultra spracovaných potravinách, ako sú hotové jedlá, mrazená pizza, sušienky, koláče a pukance zohrievané v mikrovlnnej rúre. Transmastné kyseliny sú jednoducho „čiastočne hydrogenované tuky“ a oba tieto tuky sú jedným z dôvodov, prečo odborníci na zdravie vždy odporúčajú vyhýbať sa spracovaným potravinám. Tiež by vás mohlo zaujímať, že sušienky, bublinkové nápoje a spracované potraviny sú najčastejšími príčinami nadúvania a IBS. Je to spôsobené zvýšeným zápalom čriev z trans-tukov.

Trans-tuky môžu tiež zhoršiť citlivosť na inzulín, najmä u jedincov s predispozíciou na inzulínovú rezistenciu, ktorá prispieva k cukrovke 2 typu. 

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť transmastným kyselinám, je jesť stravu z čerstvých celých potravín, nie potravín s dlhou trvanlivosťou a dávať si pozor na nasledujúce výrazy na etiketách potravín...

- čiastočne hydrogenovaný
- hydrogenované tuky
-margarín
-rastlinný olej
- repkový olej
- sója
- palmové oleje

...a minimalizujte počet potravín vo vašom nákupnom vozíku s týmito ingredienciami. 

Syndróm chorej budovy – čo to je?
Mohlo by vás zaujímať
Syndróm chorej budovy – čo to je?
Výživa v menopauze.
Výživa v menopauze.
Menopauza je prirodzený proces, ktorý nastáva vtedy, keď počas 12 mesiacov chýba menštruácia a nie je možné identifikovať inú biologickú alebo fyziologickú príčinu.
6 min.
Prečo je testosterón pre ženy dôležitý?
Prečo je testosterón pre ženy dôležitý?
Väčšina ľudí si myslí, že testosterón je mužský hormón zodpovedný za mužské vlastnosti, ale vedeli ste, že je to dôležitý a často prehliadaný hormón aj u žien? 
5 min.